събота, 6 декември 2008 г.

Джинджифилови курабийки

Продукти 200 гр. мед 100 гр. кафява захар 60 гр. смлени бадеми 1 ч.л. какао 3 яйца 450 гр брашно 1 ч.л бакпулвер 1 1/2 ч.л. смлян сух джинджифил (може канела) 1 връх на нож (1 щипка) карамфил За украсяване 1 белтък 125 гр. пудра захар бои за сладки (може да се замени с готови)
Приготовление Медът се затопля на водна баня заедно със захарта, докато се разтвори напълно. Оставя се да охлади, след което сместа се добавя към бадемите, какаото и яйцата и се разбърква. След това се пресява брашното с бакпулвера и подправките и се размесва с миксер (с бъркалките за гъсто тесто или машина за хляб). Готовото тесто се оставя да преседи около 2 ч. в хладилника. След това тестото се премесва още веднъж и се разточва на плоскост покрита с брашно с дебелина 4 мм. Изрязва се с подходящи за целта фигурки. Пече се върху хартия за печене или намазнена тавичка за 10-12 мин на 175 градуса (с вентилатор на 160). След като изстинат, курабийките се украсяват с белтъчната смес по вкус. Могат да се ползват и цветни перли и други сладкарски украшения.

1 коментар:

  1. Прекрасно пресъздадено е странното тайнство на Бъдни вечер и Коледа ! Сумрак , мирис на странни подправки , прехвърчат огнените искри от огнището и озаряват за миг спокойствието и домашния уют. Определено ще опитам да сътворя и сладките и подобни по настроение снимки ! Благодаря за инспирацията !!!

    ОтговорИзтриване