събота, 6 декември 2008 г.

Джинджифилови курабийки

Продукти 200 гр. мед 100 гр. кафява захар 60 гр. смлени бадеми 1 ч.л. какао 3 яйца 450 гр брашно 1 ч.л бакпулвер 1 1/2 ч.л. смлян сух джинджифил (може канела) 1 връх на нож (1 щипка) карамфил За украсяване 1 белтък 125 гр. пудра захар бои за сладки (може да се замени с готови)
Приготовление Медът се затопля на водна баня заедно със захарта, докато се разтвори напълно. Оставя се да охлади, след което сместа се добавя към бадемите, какаото и яйцата и се разбърква. След това се пресява брашното с бакпулвера и подправките и се размесва с миксер (с бъркалките за гъсто тесто или машина за хляб). Готовото тесто се оставя да преседи около 2 ч. в хладилника. След това тестото се премесва още веднъж и се разточва на плоскост покрита с брашно с дебелина 4 мм. Изрязва се с подходящи за целта фигурки. Пече се върху хартия за печене или намазнена тавичка за 10-12 мин на 175 градуса (с вентилатор на 160). След като изстинат, курабийките се украсяват с белтъчната смес по вкус. Могат да се ползват и цветни перли и други сладкарски украшения.

Nougatkipferl (Пиперени кравайчета)

Продукти
За тестото 100 гр масло 200 гр Нуга 1 яйце 1 п. Ванилена захар 1 щипка сол 6-8 счукани зелени пиперчета 300 гр брашно 1-2 пакетче бакпулвер
За глазурата 100 гр млечен шоколад за глазура 10ина зърна зелен пипер Приготовление Тестото се омесва и се прибира за около час в хладилника покрито с прозрачно фолио. Луничките се оформят по два начина – разточва се тънък блат и се правят лунички с чаша или се точат тънки пръчки и се късат на около 6 см и се завиват в таваа. Пече се във фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса, газ степен 2) за 12 мин. Глазурата се разтопява на водна баня и се топват в нея луничките до половината. Оставят се да изсъхнат на хартия за печене и се ръсят с начукания пипер.

Vanillekipferl

Продукти За тестото 125 гр смлени бадеми 200 гр масло 75 гр пудра захар 2 жълтъка 1 кора от ванилия (вътрешното) 1 щипка сол 250 гр брашно За покритието 100 гр пудра захар 2 кори от ванилия (вътрешното) Приготовление Бадемите се запичат до кафяво в тиганчето с непрекъснато бъркане. Оставят се да поизстинат. Добавят се към студеното масло и останалите продукти за тестото.Омесват се на гладко тесто. Оставя се за една нощ в хладилника завито в прозрачно фолио. На другия ден се прави работи. Пече се на 180 градуса (с вентилатор на 160, на газ степен 2) за 12 мин. Още топли се овалват в сместа за покритието и се оставят да изстинат

Kокосови скалички

Продукти 50 гр бял шоколад 2 белтъка 100 гр захар 1 п. Ванилена захар 200 гр кокосови стърготини

Приготовление Белтъците се разбиват на сняг. Добавят се захарта и ванилията и се разбива до добиване на гланц (блясък), Шоколада се разтопява на водна баня. Прибавя се заедно със стърготините към белтъка и от така омесеното тесто се гребват малки топчета и се нареждат върху тавата с хартия за печене. Оформят се с пръсти като скалички или други форми.
Пече се на 160 градуса (с вентилатор 140 градуса, на газ 2 степен)